Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara a fost fondată în anul 2001, la inițiativa Ambasadorului de atunci al Germaniei la București și a Consulului German din Timișoara. Scopul principal al Societății a fost înființarea unui Centru Cultural German în capitala Banatului, care se bucură de parteneriatul și de sprijinul Institutului Goethe.

Misiunea acestei Societăți Culturale constă pe de-o parte în cultivarea și promovarea limbii și culturii germane iar pe de alta, în susținerea schimbului intercultural între Germania și România, precum și în colaborarea cu diverse instituții de cultură din țară și din spațiul german.

Din decembrie 2017, dr. Ana-Maria Dascălu-Romițan este președinta Societății Culturale Româno-Germane din Timișoara, printre atribuțiile ei numărându-se gestionarea problemelor interne ale Societății și ale Centrului Cultural German, promovarea legăturilor culturale româno-germane, stabilirea de contacte și colaborarea cu diverse instituții culturale și de învățământ din țară și din străinătate, cu instituții publice locale și naționale, cu organizații culturale, precum și reprezentarea Societății în relațiile cu acești parteneri.